Одржана предавања из историје у оквиру пројекта „Култ Немањића кроз вијекове“

Актуелности

 

Предавања из историје у оквиру пројекта „Култ Немањића кроз вијекове“ одржана су 17. октобра у Дому културе у Босанском Петровцу, у организацији Културно умјетничког друштва младих „Грмеч“ из Дринића и окупили су стотињак Петровчана свих генерација. Предавањима су присуствовали и начелници општина Босански Петровац и Петровац-Дринић Дејан Прошић и Милан Грбић, те епископ бихаћко-петровачки и рмањски Г. Сергије са свештенством.
Присутни грађани су имали прилику да чују три предавања која су се односила на „Историјски значај српских православних манастира“, затим предавање „О писмености и књижевности код Срба“, као и предавање на тему „Осам вијекова светосавља – улога и значај Савине просвјетитељске мисије у историји српског народа“, која су одржали проф. др Боривоје Милошевић, мр Драган Драгомировић и Предраг Вујић, професор православне вјеронауке. У оквиру ових предавања уприличена је и промоција публикације „Поруке из светосавске прошлости: мала читанка о историји и духовности српског народа“, чији је уредник проф. др Бошко Бранковић, а саиздавачи Удружење историча Републике Српске „Милорад Екмечић“ и КУД „Грмеч“.
Генерални покровитељ овог пројекта била је Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Министарства спољних послова Владе Србије, док су пројекат подржали општине Босански Петровац и Петровац-Дринић, Епархија бихаћко-петровачка, Удружење историчара Републике Српске „Милорад Екмечић“, Удружење грађана „Петровчани“ из Новог Сада и Завичајно удружење „Петровац“ из Бањалуке.

https://www.nezavisne.com/novosti/gradovi/Kult-Nemanjica-okupio-Petrovcane-svih-generacija/564079